Matematická procházka s koronavejrusem (COVID-19) aneb pokus o odhad dalšího vývoje

Vypadá to, že díky COVID-19 na organizovaný pochod hned tak nevyrazíme. Sice na dálkové pochody nemám moc čas, ale alespoň jednou za rok se mi to povedlo. Letos už asi nic.  Protože data od vlády jsou někdy prapodivná, řekl jsem si, že si to projdu sám. Zpracoval jsem si dva grafy. Na prvním je vidět vývoj případů po jednotlivých dne. Oranžová čára je odhad. Odhad je 5 dnů dopředu. Zkusím to sledovat a porovnávat svůj odhad s vládními čísly.


Na druhém grafu je vývoj reprodukčního čísla opět s odhadem 5 dní dopředu. Pro výpočet jsem počítal s inkubační dobou 5 dní a s fikcí, že identifikované případy už nikoho neinfikují. Je to velmi zjednodušený model.

Ještě graf počtu nových případů za 7 dnů. Tento graf by měl eliminovat výkyvy v denních hlášeních způsobených výpadky a nedokonalostmi systému případně možného úmyslného hlášení případů opožděně kvůli ovlivnění veřejnosti před volbami -  což se ale nestalo, protože to by vláda určitě neudělala, ale nechme si to jako možnost.

Porovnání skutečnosti s odhadem 5 dnů dopředu:
 

Porovnání skutečnosti s odhady dle počtu dnů dopředu:

Pokud opatření začnou zabírat, měly by odhady nadstřelovat skutečnost, tak snad to tak bude. Jak je vidět reprodukční číslo se nám nelepší. A to co udělal Prymula celé situaci rozhodně nepomáhá. Ať už to na něj bylo nahrané nebo ne, ministra už dělat nemůže, neboť ztratil i zbytek kreditu.

Graf vývoje smrtnosti. Počítáno jako počet případů se špatným koncem vůči celkovému počtu uzavřených případů. Skutečná smrtnost bude nejspíš nižší, protože spousta případů není podchycena. Ale to se může týkat i případů se špatným koncem. Jelikož chci sledovat vývoj trendu, tak mi ta nepřesnost až tak nevadí. Zatím je to velmi krátký časový úsek, ale předpokládám, že ještě nějakou dobu se to bude zhoršovat. Což je v souladu s odhady profesora Jaroslava Flegra. Celé je to jako, když se moc přiblížíte k černé díře. A my už jsme za horizontem události.
     

Ještě poměr aktivních (A), úspěšných (V) a neúspěšných případů (K): (Procento neúspěšných případů někteří mylně vykládají jako smrtnost. Ale není to tak, neboť více než polovina případů je aktivních, což zkresluje výsledek, což uzná každá, kdo má základní matematické vzdělání nebo používá selský rozum.)

Díval jsem se, jak se počítá hodnota PES a zjistil, že reprodukční číslo počítají stejně jako já. Že by se někdo inspiroval touto stránkou?

Seznam klíčových obchodů a služeb pro obyvatelstvo:
  • květinářství
  • psí salony
  • prodej střeliva

Výše uvedený text si vysvětluji takto: "Potřebujeme víc času, aby čísla vyšla tak, jak potřebujeme". 

Poslední aktualizace 13. 12. 2020.

Komentáře

  1. Zajímavé grafy, ono to každý počítá trošku jinak a pravda bude vždy trošku jiná. Ten problémový zlom přijde myslím někdy příští týden. Tento týden jsme byly na testech (výsledek pozitivní) a ten kalamitní stav co jsem viděl, tak vůbec nezávidím tomu kdo má horší průběh a musí do nemocnice, to je jak z válečného filmu ten stavv :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce ať vše dobře dopadne. Bohužel spousta lidí si stále neuvědomuje vážnost situace.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky